20 Kasım 2013 Çarşamba

Polimer Kil 101: I - Polimer kil nedir? Giriş, genel özellikler ve kullanım alanları

Blog adı değiştiği için google'da sorun yaşanıyordu, neyse ki halloldu şimdi ve polimer kil derslerinin ilk bölümünü yayınlıyorum: Polimer kil, genel özellikleri, polimer kilin kullanım alanları, alabileceğiniz yerler hakkında kısa ama detaylı bilgiler mevcut. Faydalı olması dileğiyle ;)



Polimer kil nedir? 

Polimer kil oyun hamuruna benzeyen ancak fırında doğru şekilde pişirildiğinde sert plastik haline gelen, esasen PVC (polyvinyl chloride) bazlı bir modelleme malzemesidir. İçinde plastik maddeler, plasticizer ve renk veren pigmentler bulunur. 

Polimer kil toksik veya zararlı değildir, son yıllarda formülleri de değişerek içeriğinden phalate’lar da çıkarılmıştır ve sağlık açısından herhangi bir problem teşkil etmemektedir. Yine de çalışılırken dikkat edilmesi gereken şeyler vardır ki buna daha sonra değineceğim.

Kendisine “kil” denmesine rağmen bildiğimiz toprak killerden farklıdır ve içinde su yoktur. Dolayısıyla kurumaz, pişerken çekmez veya küçülmez. İçeriğinde bulunan “plasticizer”lar belli sıcaklık ve sürede fırınlandığında tepkimeye girerek bağ oluşturur ve  sert plastik halini alır. 

Özel, kapsamlı bir fırın gerektirmez, ev fırınında, 110-135 derece aralığında (her markanın farklı pişirme talimatları vardır) pişirebilirsiniz. 

Fırında piştikten sonra sertleşen polimer kil boyanabilir, delinebilir, zımparalanabilir, üstüne tekrar pişmemiş kil ekleyerek tekrar tekrar pişirilebilir.

Polimer kille neler yapılabilir?

Polimer kille yapabileceğiniz şeyler sınırsız olmakla birlikte sıklıkla;

Takı
Aksesuar
Boncuk
Düğme
Minyatür
Heykel, Biblo, Figür
Bebek, Art-Doll, Kukla, BJD (ball-jointed doll)
Oyuncak, Action-Figure 

vb. şeyler yapılmaktadır.

Ayrıca metal, cam, ahşap ve fırında 130 dereceye kadar dayanabilecek pek çok şey kaplanabilir. 

Bunları kaplamak yerine polimer kilden ahşap, metal, taş vb. suni yüzeyler ve imitasyon objeler yapabilirsiniz, pek çok kişi aradaki farkı anlamayacaktır ;)

Bunlara ek olarak değerli taşların polimer kille faux stone (suni/imitasyon taş) olarak çalışılması da pek mümkün :)

Polimer kilin hemen her şekle girebilmesi ve kolaylıkla çalışılabilmesi onun farklı sanatsal medyumlarla birlikte kullanılarak mixed media (karışık teknik) pek çok çalışmada da sıklıkla tercih edilmesini sağlıyor.

Yukarıda bahsettiğim hemen hemen her konuya ilişin google örnek resimlerine link verdim, üstlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

10marifet'teki polimer kil çalışmalarına da şuradan ulaşabilirsiniz: tık tık

Sonuç olarak, polimer kille çalışırken yalnızca hayal gücünüzle sınırlısınız ;)

Polimer kil nerelerde satılır?


Polimer kil hobi marketlerde seramik, modelaj veya heykel bölümlerinde satılıyor. Bazı kırtasiyelerde de bulmanız mümkün. 

Polimer kil dediğinizde size boş bakışlarla bakıyorlarsa “Fimo hamuru” diyebilirsiniz, boş bakışlar hala devam ediyorsa oradan yavaşça uzaklaşın :) İlle de ben şansımı denemek istiyorum derseniz “Sculpey” kelimesi de işe yarayabilir ;)


Sonraki derste farklı polimer kil markaları ve çeşitlerini yazacağım, sizlere yardımcı olabilmek adına kendi deneyim ve karşılaştırmalarımı da ekleyeceğim. "Polimer kil nerede satılır?" sorusuna da orada ayrıntılı olarak cevap vereceğim benim satın aldığım, memnun kaldığım ve en ucuza fimo, cernit vb. bulabileceğiniz yerlerle birlikte ;)


Alternatif kil çeşitleriyle ilgili yazı biraz uzun olduğundan bu dersi böldüm, sonrasında onu yayınlayacağım ve oradan polimer kil marka ve çeşitlerine geçeceğiz ;)

2 yorum:

  1. Bilgiler için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. En ucuz ve en kaliteli polimer kil için:
    http://www.yummykupe.com/polimer-kil

    YanıtlaSil