21 Haziran 2015 Pazar

Pratik Polimer Kil Yumusatma Teknikleri I / Practical Techniques to Soften and Condition Polymer Clay - I

Uzun bir aradan sonra merhaba!

It's soo good to be back after such a long and busy year!

Nihayet yeniden killere elimi sürebiliyorum. Malesef polimer killer genellikle sert ve bir mucize sonucu yumuşak olsalar bile calışmaya baslamadan once şöyle bir mıncırıp yoğurmak gerekiyor. Ben de özellikle açık renkleri yumuşatırken çok işime yarayan, küçük miktarlarda kil lazım olduğunda kullandığım kilitli poşet tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Yaparken çektiğim için fotoğraflar pörfekto değil ama anlaşılıyordur bence, yine de sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz  ;)

Finally I could get my hands on my precious polymer clays and I wanted to share the technique I love so much when conditioning and softening small lumps of polymer clay ^.^ Pictures aren't perfect since I took 'em while squishing but they are quite clear. Still, please don't hesitate to ask if you have any questions ;)




Oldukça basit gördüğünüz gibi, ancak daha detaylı bir anlatım isterseniz buyrun devamını okuyun. Umarım işinize yarar, kolay gelsin ;)

It's quite simple as you can see, but in case you need more elaborate tutorial, please continue reading. I hope you find it helpful, good luck and have fun ;)




Sertleşen polimer kili ufak parçalara bölün (zaten aşırı sertse parça pinçik dağılacaktır paketi açıp bölmeye çalışırken, dağılmıyorsa bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz). Parçaları kilitli plastik poşete doldurun ve koyduğunuz kile oranla birkaç damla yumuşatmak için tercih ettiğiniz malzemeden (bebe yağı, sculpey kil yumuşatıcısı, TLs ya da Deko gel, aşağıda hepsiyle ilgili detaylı bilgi verdim) koyun ve poşeti hava alabilecek şekilde kapatın.

Chop the clay into small pieces and tuck them into the ziplock bag, add a few drops of your preferred softening agent, close the bag but not tightly so the air can get out while you swish and squish. I've added information regarding various sculpting agents at the bottom, you can check it if you are unsure of what to use for softening.



Daha sonra biraz sıkın toplanması için ve merdane ile üzerinen geçip basınç uygulayarak plasticizer'lar ile kuru bölgelerin iyice birbirile temas etmesini sağlayın. Daha sonra tekrar sıkın ve merdane ile üzerinden geçin, birkaç kez böyle yapınca kiliniz yumuşamaya başlayacaktır. Bebe yağı kullanıldığında içerisi buğulanıp garip görüntüler alıyor, korkmayın, yavaş yavaş kendine gelecek ;)

Then squish and roll it with your hands,  use an acrylic roller or a glass to put some pressure on, so the plasticizers and dry areas are intertwined. Continue as you go by squishing and rolling and using pressure. If you used baby oil, it will get cloudy after a while but it will be pulled back in as you go, so no worries ;)



Birkaç dakika sonra polimer kiliniz ellerinizi ve etrafınızı batırmadan, elleriniz ve etrafınız da kilinizi batırmadan yumuşamış oldu, artık poşetten çıkarıp şöyle son bir kez yuvarlayabilirsiniz. Voila! Polimer kiliniz yımşacık ve artık harika projelerinizde kullanabilirsiniz, ağrımayan ellerinizin tadını çıkarın ;)

Within few minutes,  it will be ready,  take it out of the ziplock and roll it around with your hands. Voila! Your clay is soft and conditioned, now enjoy your un-aching hands while you sculpt ;)




Bu tekniği özellikle açık renklerle çalışırken çok seviyorum, ellerdeki tozlar kili mahvetmemiş oluyor. Ya da çok renkli bir çalışma yapıyorsam ve alakasız bir renk karıştırmam gerekiyorsa ellerimin ve figürün geleceği için böyle bir şekilde yumuşatıyorum, renklerin orayı burayı boyamasını engellemiş oluyorum. Ayrıca gözünüze sert görünen paketleri de yine bu şekilde kırıklayıp üzerine yumuşatıcınızı ekleyerek kilitli poşetlrde muhafaza edebilirsiniz, ihtiyacınız olan kadar almanız gerektiğinde çok çok daha rahat yumuşatabileceksiniz :)

It's especially wonderful for light colors, as it keeps all the dust and lint away while conditioning/softening. I also love it when I need small quantities of other dark colors while I work on a project full of light colors, as it doesn't tint and mess my hands as much. I also like to store my hard-looking polymer clays like this, I chop them and tuck into ziplock bags with softener, it gets easier to soften or condition them when I need to use 'em ;)

Aşağıda yumuşatıcı olarak neler kullanılabilir detaylı bir şekilde yazmaya çalıştım, dilerseniz inceleyebilirsiniz.

 Below, I wrote a part abour several agents for softening polymer clay, in case you wonder. 




Hangi malzemeyi kullanmaliyim? / Which agent to use?

There are several agents to mix in polymer clay for softening and which one to choose basically depends on your choice of preference and project, since all works almost equally well ;)

Yumusatmak icin polimer kile karistirabileceginiz birkaç malzeme var, hemen hemen aynı sonuçları alacağınız için tercih size ve üzerinde çalıştığınız projeye bağlı ;)

Fimo liquid (aka Fimo Deko Gel) or Translucent Liquid Sculpey  (TLS) are wonderful softening agents, but they require curing at 130 C. If you mix them with a clay that requires lower temperatures, you should bake the finished project at the higher, TLS/Deko Gel temperature which might cause darkening of the lighter colors,  so consider using them cautiously ^.^ They are also a tad different when mixed and based,  while mixing TLS results in a regular, Matte finish, Fimo Deko Gel results in a slightly smoother and shinier finish once baked.  But they are only slightly different as you will be adding very small amounts into your clay.

Likit Fimo (Deko Jel) ve Likit Sculpey (TLS) harika sonuçlar veriyor kil yumuşatırken, TLS normal mat bir görünüm veriyor, Deko Gel de karistirildigi kile azıcık daha hafifçe parlak bir yüzey veriyor pisirildikten sonra. Ancak pişme dereceleri 130 ve bu da daha düşük derecede fırınlanmasi gereken killerle kullanıldığında sıkıntı yaratabilir. Örnek veriyorum,  Cernit'in fırınlanma derecesi 130, Fimo'nunki 110, ikisini birlikte bir çalışmada kullandığınızda veya karistirdiginizda 130 derecede fırınlamak zorundasınız ileride sorun yasatmayacak sağlam bir çalışma istiyorsanız. TLS ve Deko Gel kullandığınızda da aynı şekilde,  130 derecede fırınlanmalisiniz ve açık renkler, hassas tonlar istiyorsanız fırınlanma derecesi 130 un altındaki bir kille kullanmak sıkıntı yaratabilir yüksek derecelerde renkler koyulasabilecegi için.

If I do mind colors getting darker, I generally prefer baby oil for softening, it has a lovely smell, it's quite cheap and just a few drops does the trick. Only problem is that while conditioning, colors leach out momentarily and then pulled back while you continue conditioning, but it's rather messy, especially if you work few more projects at the sake time. That's why I love the ziplocks for that. 

Renklerin koyulaşmasını istemiyorsanız benim favorim bebe yağı, hem mis gibi kokuyor, hem fiyatı çok uygun, hem de birkaç damla olayı çözüyor. Tek problem karıştırdıktan sonra renklerin vıcık vıcık bir şekilde kendini atması, yoğurdukça geri topluyor ancak ellerim mahvolmuş oluyor, o yüzden kilitli plastik poşetler harikalar yaratıyor benim için ;)

Another alternative is the sculpey clay softerner oil, I also have it on the picture but it has no labels on it since I've been using the same bottle for 3 years lol. It's also wonderful but its performance is quite similar to the baby oil. It's quite pricey in Turkey, so I generally use baby oil and keep the sculpey oil for softening and smoothing my art dolls.

Bir diğer alternatif de Sculpey yumuşatıcı yağ, aslında fotoğraflarda o da var ama 3 senedir aynı şişeyi kullandığımdan etiket filan kalmadı :D O da harika bir şey ama performans bakımında bebe yağından farkı yok gibi, o yüzden genelde bebe yağı kullanmayı tercih ediyorum, Sculpey yağını da art doll'lar için kullanıyorum genelde yumuşatmak ve yüzeyi pürüzsüzleştirmek için ^.^

If you've read all the way through, thanks and congratulations, waiting to hear your comments ;)

Buraya kadar okuduysanız tebrikler ve sevgiler, yorumlarınızı bekliyorum ;)

3 yorum:

  1. Çok uzun zamandır polimer kil hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum. Hatta birkaç tane kolye ucu denemesi dahi yaptım. Bunun için de bulabildiğim tum paylaşımları okumaya çalışıyorum. Ne yazık ki birçok site aynı bilindik cümleleri alıntı yapmanın dışında, extra hiçbir bilgi vermiyor. Tecrübelerinizi bizimle paylaşmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. İnanın bir solukta okudum. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ayla Hanim, Türkçe kaynak gerçekten pek yok malesef, o yüzden ben de elimden geldiğince ve vakit buldukça yazmaya çalışıyorum, size bir faydası olduysa ne mutlu bana ;)

      Sil
  2. merhaba killerimi pişirdikten sonra üzerinde kabarma ve pullanma yapıyor. Sculpey kullanıyorum ve 130 derecede 15 dk pişiriyorum. Sizce nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil